Алуминиеви и PVC профили или дървена дограма?

  ПВЦ профили

   Търсите решение за прозорците на вашия дома или бизнес? Вземането на решение с какъв материал да рамкирате прозорците не винаги е леко. Вашият избор ще се отрази трайно на разходите в дома, на енергийната му ефективност, на изискванията за поддръжка на инсталацията на прозорците и други. В този текст целим най-общо да сравним дървените прозорци с тези, облечени с алуминиева дограма, две често срещани материала, за да видим кой ви паснал най-добре.

     Oтносителните достойнства на тези два материала – дърво и алуминий, са в основата на проблема с енергийната ефективност на прозорците. Трейси Грамлик, технически директор на Australian Window Association, споделя кои са най-важните фактори според нея, които трябва да имаме предвид, когато правим избора си: естетика, разходи, достъп на дневна светлина, отблясъците, топлинен комфорт и вентилация.

„Някои практически съображения, като например, устойчивост на кондензация, звуков контрол, изисквания за поддръжка, дълготрайност, спазването на структурен код и водонепроницаемост също така влияят на процеса на вземане на решение,“ казва тя.

     Съществуват различни предимства и недостатъци, както за дървения материал, така и за алуминия. При дървения материал, най-очевидния плюс е топлината, която той излъчва като докосване и усещане. Дървото може да има изключително артистичен привкус, особено когато е оцветено, а не боядисано. Дървеният материал може да бъде енергийно ефективен.

     И все пак алуминиевите и ПВЦ профили се използват в около 74 на сто от сградите с жилищно приложение у нас (дървеният материал, едва в оставащите 24 на сто). 99 на сто от търговските и корпоративни сгради използват винил и алуминий. Цената на алуминия е ниска в сравнение с тази на дървения материал, така че това е една от основните причини за по-широкото му използване особено при бизнес сгради. Друго предимство на алуминия и винила е, че могат да бъдат направени в различни форми и позволяват направата на много големи панорамни прозорци, на асиметрични, извити или неправилни форми. И двата материала са дълготрайни, ако са инсталирани и поддържани правилно. Въпреки това, дървеният материал, изисква по-сериозна поддръжка.

Алуминиев vs. Дървени прозорци по показател Дълготрайност

алуминиева дограма

      Алуминиевите дограми предлагат изключителна здравина и дълготрайна издръжливост. Грижете се добре за вашата алуминиева дограма или ПВЦ профили и може да очаквате спокойно тя да издържи десетилетия наред.

     Дървените дограми, от друга страна, са склонни към изкривяване, изметване, и се разширява при различни температури и нива на влажност. Ако уплътнението на прозореца е повредено и дървената рамка бъде напоена, тя бързо ще стане за подмяна.

Алуминиева vs. Дървена дограма по показател Стойност на дома
дограма

     Алуминиевата дограма е много търсена характеристика за много купувачи на недвижими имоти. Този вид розорци добавят стойност към дома, били те от винил или изцяло от алуминий. Благодарение на това, че са красиви естетически, дървените прозорци също могат да увеличават стойността на дома. От гледна точка на крайната цена и двете могат да се окажат отличен избор, ако целта ви е да продадете дома си на по-висока цена след ремонта.

 Алуминиева vs. Дървена дограма по показател Цена

     Докато крайната цена на всеки проект за замяна на дограма и прозорци зависи основно от това колко на брой са прозорците, които ще подменяте, и какъв стил ще бъдат те. При алуминия и винила я има тенденция да бъдат малко по-скъпи, отколкото дървото.

Алуминиева vs. Дървена дограма по показател Поддръжка

     Тъй като е органичен, дървеният материал е склонен към изкривяване, когато влезе в контакт с влага. Въпреки това, дървото не предизвиква кондензацията, която алуминиевата дограма лесно може да причини, ако не е качествена. Дървото изисква малко повече поддръжка, особено във влажен климат, но стига дограмата и прозорците ви да са били инсталирани правилно, щети от водата не би следвало да има.

     При алуминиевата дограма и винила никога няма да ви се налага да се тревожите за тяхното измятане или деформация. Металът издържа на излагане на всички видове метеорологични условия и климат, без никаква допълнителна поддръжка от ваша страна. Само не забравяйте, че стилът на прозореца, също ще определя това какъв вид поддръжка може да ви се наложи. Например, плъзгащите се прозорци са по-лесни за почистване и е по-малко вероятно да имат неизправности от единичните или двойни прозорци.

Алуминиева vs. Дървена дограма по показател Цветове и покрития

алуминиев профил

     Прозорците с алуминиева дограма предлагат най-добра гъвкавост по отношение на цветове, облицовки и дървесни десени. Докато при дървените дограми, можете да избирате между седем дървесни вида, при алуминиевата и ПВЦ дограма има десетки цветове.

     И все пак имайте предвид, когато говорим за автентичност и домашен уют, металните дограми трудно могат да бъдат сравними с атмосферата, която придават дървените такива.

     Дървеният материал се използва широко в озеленени и планински райони за по-естествен вид  в съответствие с местоположението на сградата и с околната среда. Изключение трябва да правят районите с висока степен на риск от пожари. Алуминият е материал, много по-устойчив в такива случаи.

Алуминиева vs. Дървена дограма по показател Климат

      Както дървеният материал, така и алуминият се използват не само в горещите, но и в много студените климати. Въпреки това алуминиевите прозорци и врати са много по-устойчиви на неблагоприятните атмосферни условия при правилно използване на екструзия, форма и маса, като в същото време е в състояние да поддържа чисти линии и меки форми. Гъвкавостта на дизайна на алуминия позволява да се прилага за врати и прозорци, които се използват във всеки вид сграда, от обикновените плъзгащи продукти в евтини жилища на достъпни цени през големи проекти за монументални сгради.

    Във видеото по-долу ще откриете критериите, по които специалистите определят дали прозорците са [button id=“button_46″ size=“small“ link=““ icon=““ text_color=“#“ bg_color=“#“ text_color_hover=“#“ bg_color_hover=“#“]енергийна ефективност[/button]

Алуминиева vs. Дървена дограма по показател Екосъобразност

дограма

    Грижата за околната среда е гореща тема на дискусии при избора между дърво и алуминий. Дебатът около алуминия се върти основно около изразходваната при производството му енергия, но възможността за рециклиране на продукта в известна степен уравновесява тази загуба. Дървеният материал, от друга страна води до изсичане на местните гори. Използва се много енергия в рязане, транспортиране, преработване, отново транспортиране и производство на материала.

      Ако трябва да обобщим накратко какви са предимствата и недостатъците на металните и на дървените врати и прозорци, в резюме всичко би изглеждало така:

Дървени прозорци и врати

      Дървените прозорци и врати предлагат топлина и красота. Както повечето естествени елементи, използвани при изграждането на домовете ни, дървото изисква специални внимание и грижи. Ако се поддържа правилно, дървото може да издържи много години. Много е важно да се гарантира, че всички дървени прозорци и врати са запечатани с правилния продукт, по правилния начин, преди инсталацията. Обръщането на внимание на тази подробност ще ви гарантира, че прозорците няма да пропускат прекомерно количество влага и че самата дограма няма да се издуе, изметне или деформира по какъвто и да било нчаин.

Предимства на дървесината:

 • Дървото е естетично
 • Дървените врати и прозорци могат да бъдат персонализирани
 • Дървесината има добри природни изолационни свойства
 • Дървените врати и прозорци са енергийно ефективни
 • Дървентеи врати и прозорци се предлагат в разнообразие от покрития
 • Дървото е стилно

Недостатъци на дървесина:

 • Дървените врати и прозорци изискват редовна поддръжка
 • Дървото е по-скъпо от алуминиебите и ПВЦ профили след остъкляване и боядисване или лакиране

Алуминиеви прозорци и врати:

    Алуминият и ПВЦ профилите са идеалната среда за прозорци и врати. Алуминият е наличен в неограничен набор от цветове и размери и няма да посегне на бюджета ви особено. Алуминиевите прозорци и врати са издръжливи и устойчиви на атмосферни влияния и изискват много малко поддръжка. Когато са инсталирани правилно, алуминиевите врати и прозорци отговарят на всички изисквания на околната среда. Загубите на топлина могат да бъдат сведени до минимум с правилния избор за вашите стъкла алуминиеви врати и прозорци.

Предимства на алуминиевата и ПВЦ дограмата:

ПВЦ

 • Алуминиеви врати и прозорци са адаптивни – особено подходящи за необичайни форми
 • Алуминият идва в 4 стандартни цветови варианта и безкрайно разнообразие от цветове по избор
 • Алуминиевите прозорци и врати са лесни за инсталиране
 • Алуминият се поддръжа на практика безплатно
 • Алуминиевите прозорци и врати са с модерен, изчистен дизайн
 • Алуминият няма как да изгние или загине

Недостатъци на алуминиевата и ПВЦ дограмата:

 • Изолационните свойства на алуминия могат да зависят от самия стъклопакет. Това обаче е валидно и за дървените дограми.

ПВЦ профили

     Така нареченото ПВЦ е материал, който се използва в строителната индустрия за прозорци и врати в Европа от много години. Оценката на енергийната ефективност на дома при използване на ПВЦ е много добра и има отлични изолационни качества. ПВЦ дограмите също може да намерите в различни цветове и десени, като най-често срещани са в бяло.

Предимства на ПВЦ дограмата:

 • ПВЦ има отлични изолационни свойства и в резултат, висока енергийна ефективност.
 • ПВЦ дограмата и вратите идват в много атрактивен дизайн.
 • ПВЦ дограмата има изключително дълъг гаранционен срок
 • ПВЦ профилите могат да бъдат рециклирани
 • Лесна поддръжка – За почистване на прозорците е силно препоръчително да използвате гъби и меки тъкани , както и специални съставки, които лесно отстраняват замърсяванията от повърхността на ПВЦ профилите, по гънките, первазите и козирките. За качествено измиване можете да използвате обикновен сапунен разтвор.

Недостатъци на ПВЦ:

 • В момента, ПВЦ дограмите изглеждат малко по-скъпи от алуминия, а понякога дори и от дървото.
 • Колорирането на ПВЦ дограмата също повишава цената й значително. Поради тази причина, клиентите често се ограничават до бяло, ако изберат ПВЦ.
 • Има ограничения в размера на ПВЦ прозорците и вратите. Те са по-малко адаптивни от дървото и алуминя. Някои опции, като френските прозорци например, са налични само в алуминиев и дървен вариант, но не и от ПВЦ.
 • Използването на препарат със силно абразивни елементи не се препоръчва за пластмасови и стъклени повърхности. За по-добро и по-ефективно почистване на вашата ПВЦ дограма, използвайте специално пригодените за целта препарати.

      Ако все още имате колебания дали да заложите на дърво или на алуминиева или ПВЦ дограма, добре е да се допитате до специалист в сферата или до дизайнер. Те ще ви дадат най-обективна преценка за това какви дограми да използвате за вашите нужди и очаквания. Освен показатели като дълготрайност, стойност, цена, поддръжка, дизайн, екосъобразност и климат, важно е да имате предвид, че значение има и самият стъклопакет, както и разположението на прозореца или вратата. Колкото и да е качествена самата дограма, тя трудно може да компенсира с изолация за един недотам удачен стъклопакет. Сама по себе си всеки вид дограма може да бъде безкрайно качествена. Това, което е от ключово значение за нейната енергийна ефективност е поставянето й. Колкото и да са здрави алуминиевата и ПВЦ дограмата, те ще подлежат на различни деформации под въздействието на климатичните фактори.

      В никакъв случай не се впускайте в това сами да инсталирате дограма и стъклопакета в дома си. Колкото и да сте сръчни, подобен тип дейност предполага употребата на редица специфични инструменти, които трудно бихте могли да си намерите и които изискват специално обучение за работа. Оставете поставянето на дограмата в дома ви на професионалисти и няма да съжалявате за направената инвестиция.

      Ако не сте в състояните да решите дали искате да заложите на метални (ПВЦ или алуминиеви) или на дървени прозорци, помислете първо какви са причините да искате да замените настоящата дограма. Ако имате дървени прозорци, отговорете си на въпроса колко са стари те и какви са основните им деформации. Помислете имате ли основание да смятате, че ако повторите със същия материал, проблемите няма да бъдат подобни? Ако пък дограмата в дома ви просто е морално остаряла, си отговорете на това какво е най-важно за вас в дома ви. Той да е естетически издържан и топъл и уютен или по-скоро бихте заложили на качество и практичност, дори и вида на прозорците ви да е по-обран? Лесно можете да съчетаете и двете в една по-скъпа и естетичести издържана алуминиева или ПВЦ дограма. Ако заложите на дограми от метал, ще можете да си позволите и повече направилни форми в дома. Още един фактор, който е от значение е това, че при подмяна на дървени дограми, за да бъде ефектът напълно идентичен, навярно ще се наложи да прибегнете до фирмата, която изначално е произвела и монтирала дървото. В случай, че искате частично да подмените само ПВЦ профили, това би могъл да направи всеки за вас.

Във видеото по-долу ще видите кратък сравнителен анализ на всички видове метални профили за прозорци, спрямо дървения материал.

[button id=“button_83″ size=“small“ link=““ icon=““ text_color=“#white“ bg_color=“#green“ text_color_hover=“#“ bg_color_hover=“#“]дърво или метал[/button]