Как да направим дограмата в дома си по-енергийно ефективна

пвц дограма

Съвети за оптимизация и митове относно дограма и стъклопакети

 

Прозорците са този елемент в дома, който ни подсигурява светлина, топлина, чист въздух и уют. За съжаление обаче, те могат да имат и негативни влияния в ежеднвието ни в зависимост от това как са устроени и поддържани. Бихте могли значително да намалите разходите за ток на дома си, ако оптимизирате изолацията на прозорците. Ако бюджетът ви е стеснен и нямате възможност направо да подновите застаряващата дограма, съществуват и някои козметични и по-икономични откъм средтсва подобрения, които можете да направите.


Стъпка 1 – Как да подобрите ефективността на вече съществуващи прозорци

     Можете да подобрите енергийната ефективност на вече съществуващи прозорци, като добавите допълнителни капаци за буря, фугирате или запълните периферията на прозорците със силикон или друго подобно покритие, или като ги облепите с предназначените за целта изолиращи ленти, които се продават в магазинната мрежа. Добавянето на капаци или външни прозорци намалява движението на въздушните маси в дома и повишава комфорта. Изолацията със силикон или ленти има облагородяващо действие не само върху прозорците, но и върху вратите в дома. Грижите за прозорците и мазилките около тях могат да намалят загубата на енергия през зимата, както и пропускливостта на топлина през лятото. Все пак повечето от тези подобрения не винаги са ефективни при ограничаването на течението и инфилтрацията в дома.


Стъпка 2 – Как да подберем нови енергийно ефективни прозорци

    Често ако сградата, в която живеете, е стара, може да се окаже по-икономически изгодно направо да подмените прозорците с пвц дограма, вместо да правите подобрения по вече наличната такава. Предимството на новите прозорци е, че те възвръщат инвестицията, като намаляват значително разходите за отопление, охлаждане на дома, а понякога влияят дори и на количеството използвано електричество за осветление. Подборът на качествени прозорци за дома е свързан с три главни компонента дизайн, подбор и инсталация.


Стъпка 3 – Помислете за характеристиките на дизайна

Енергийна ефективностПреди да започнем, важно е да отбележим, че тук става дума по-скоро за дизайн в смисъла на това къде и как ще бъдат интегрирани прозорците в дома, отколкото какви ще бъдат техните форма, цвят и размери.

      Преди да изберете нови прозорци за дома си, определете внимателно какъв тип прозорци биха ви свършили най-добра работа за нуждите на дома ви. Добре е да се осведомите относно енергийните показатели на пвц дограмата и стъклопакетите, така че да имате по-ясна представа какъв рейтинг е подходящ за дома ви.

    Прозорците са важен елемент от пасивния слънчев дизайн на дома, който използва слънчевата енергия в пространството, за да регулира отопление, охлаждане и осветление. Пасивните слънчеви стратегии варират в зависимост от разположението на сградата и климата, но основните препоръки си остават същите – подбор, ориентация и вид стъкло за максимален приток на топлина през зимата и добра изолация през лятото.

    В страни, които изискват отопление през по-голямата част от годината, добре е прозорците да бъдат обърнати на юг, за да могат да събират повече слънчева светлина, като така подсигуряват достатъчно светлина и топлина на дома и намаляват нахлуването на ледено студен въздух при проветряване. Не се притеснявайте от летните месеци, лесно можете да покриете прозорците с екологични хартиени щори, които предотвратяват прекомерното нагряване.

    Добив на слънчева топлинаЕфективните прозорци, обърнати на юг, трябва да имат коефициент на добив на слънчева топлина 0.6, за да оптимизират добива на топлина от слънцето през зимата. Така нареченият, U-фактор от 0.35 или по-малко пък намалява кондуктивния трансфер на топлината и има висока визуална трансмитивност. От видеото, посочено по-долу, можете да добиете по ясна представа за това какво представлява U-фактора,както и кои са останалите компоненти за оптимизация на прозорците при студен климат.


Представяме ви полезен видеоклип с практични демонстрации за някои от методите:

Избягвайте поставянето на прозорците на източни, западни и северни стени, макар че те също допускат достатъчо дневна светлина. Изключително трудно е да бъде контролиран потокът на топлина и светлина при източни и западни прозорци, особено когато слънцето е ниско. Такива прозорци трябва да имат нисък коефициент на добив на слънчева светлина и винаги да има сенници или щори. Прозорците, които гледат на север пропускат много малко количество слънчева топлина, така че те служат главно за наличието на дневна светлина в помещението. Нискоемисионните стиклопакети (low-e) могат да спомогнат за контролирането на печалба и загуба на топлина при климатите, които изискват отопление.

    При климат, който има нужда от охлаждане пък, ефективна стратегия е преференциалното разположение на прозорците на север. Ако случайно ви се налага да имате южен прозорец, то осигурете му плътен сенник или щора. Прозорците с нисък коефициент на добив на слънчева светлина са по-ефективни при горещ климат и намаляват разходите за охлаждане на помещенията.

      Определени видове стъклопакети също могат да ви помогнат да намалите нагряването от слънцето. Нискоемисионните стъклопакети разполагат с микроскопично тънки, невидими  метални или метално-оксидни слоеве, поставени директно върху повърхността на стъклото. Този тип покритие изключително ефективно контролира пропускливосттана на топлина. Потъмнените стъкла пък абсорбират голяма част от прииждащата слънчева радиация и спектрално селективните покрития филтрират от 40% до 70% от топлината, която нормално бива излъчена през изолираното стъкло дори и то да има други покрития. Когато избирате прозорци за дома си познанията ви за видовете покрития, стъклопакети и защити са не по-малко важни от това как ще разположите прозорците. Често, за съжаление, купувачите нямат възможност да преустройват локацията на прозорците и техният единствен избор остава вида стъклопакет и неговото покритие или потъмняване. На линк по-долу ще видите как сами можете да потъмните стъклата на прозорците в дома си, така че да редуцирате количеството слънчева светлина, която прониква.

Как сами да потъмним стъклата на прозорците в дома си


Стъпка 4- Фактори при избора на качествена пвц дограма и стъклопакети

    Сами ще се убедите, че съществуват различни видове стъкла, които можете да използвате за дома си.

   Когато избирате прозорци, които имат за цел да подобрят енергийната ефективност на дома ви, първо вземете предвид енергийния рейтинг на стъклото, така че той да съответства на климата и разположението на дома ви.

   За да се справите със задачата, има някои основни понятия, с които трябва да се запознаете.

    Енергийната ефективност на един прозорец зависи от различни компоненти. Самите рамки на прозорците са проводници на топлина и също играят роля в крайната ефективност на прозореца. Стъклопакетите и технологиите за преработка на стъклото стават все по-сложни и дизайнерите все по-често препоръчват един или друг вид стъкло.

     Друг фактор, който влияе на ефективността, е как оперират самите прозорци, тъй като в зависимост от това как се затварят и отварят те, също могат да имат различна пропускливост на топлина.

Видове затваряне на прозорците:

  • Прозорец тип тента – Пантата е в горната част и се отваря навън. Поради това, че крилото се затваря чрез натискане срещу касата, обикновено тези прозорци имат по-ниски количества изпускане на въздух от плъзгащите се прозорци, например.
  • Прозорец тип каса – Шарниран в стените, подобен на навес, този тип прозорци обикновено имат по-ниски нива на изпускане на въздух от плъзгащите се прозорци, тъй като крилото се затваря чрез натискане срещу рамката.
  • Фиксирани – Фиксираните стъкла не се отварят. Когато са инсталирани правилно, те са херметически затворени, но не са подходящи на места, където е желателно да има добра вентилация.
  • Самозатварящи се прозорци – Самозатварят се в долната част и се отварят навътре. Подобно на тентата, и прозорците, вградени в каса, замозатварящите се прозорци обикновено имат по-ниски ниски нива на изпускане на въздух, тъй като крилото се затваря чрез натискане срещу рамката.
  • Единично- и двойно-окачен прозорец – И двете сашета се движат вертикално при двойно окачения прозорец. При единично окачения се плъзга само долната част на прозореца. Този тип плъзгащи се прозорци обикновено имат по-голяма пропускливост на въздушни маси от останалите.
  • Единично- и двойно-плъзгащи се прозорци – Двете крила се плъзгат хоризонтално в един прозорец с двойно плъзгане. Често само едно от крилата е плъзхащо се. Подобно на едно- и двойно-окачените прозорци, те имат по-високи нива на изпускане на въздух в следствие на самия модел на релсите и пантите, които се използват.

 

типове прозорци за вашия дом
Типове прозорци за вашия дом

Стъпка 5 – Особености на добрата инсталация

    Дори и най-енергийно ефективните пвц профили и прозорци могат да се окажат безполезни, ако не бъдат инсталирани качествено. Поради тази причина не ви съветваме да поставяте дограмата и стъклопакета сами, а да се обърнете към професионалисти. Инсталацията може да варира в зависимост типа прозорец, конструкцията на сградата (дали е дървена, каменна и др.), външната й замазка, както и от типа изолация на жилището.

   Прозорците трябва да бъдат инсталирани, следвайки дословно инструкциите на производителя. И следва да бъдат добре оплътнени  при поставянето. За да запечатате прозореца, така че да не нахлува въздух, поставете силикон в рамката.

[divider colorstyle=“colorstyle_1″ dividerstyle=“style_6″ paddingtop=““ paddingbottom=““ animation=“appear“ ]

     Преди да се захванете с подмяната на прозорците в дома ви, добре е да се запитате необходима ли е тя действително. Съществуват и някои широко разпространени митове, на които е добре да не робувате при взимане на решението за подмяна.


Мит 1 – Винилът е вечен

Видове дограма
Видове дограма

 Производителите на винил често спекулират с това, че поддръжката му е безплатна. Ако трябва да бъдем реалисти, колкото и да е издръжлив винилът, той няма как да е вечен. Той е материал, изложен на ежедневни механични операции и изразени атмосферни влияния, който се нуждае от поддръжка, колкото и всеки друг материал. Освен това производителите често използват части, държани на съхранение дълго време, което ги прави старомодни, но и трудни, почти невъзможни за поправяне. Освен това винилът е податлив на извиване и потъмняване с времето.


Мит 2 – Стари прозорци=космически сметки

Кои са основните източници на загубата на енергия в един дом.
Кои са основните източници на загубата на енергия в един дом.

Това правило може и да е вярно в 70% от случаите, но не и в 100% от тях. Не отхвърляйте по подразбиране ефективността на старите дървени дограми. Нерядко, ако те са добре поддържани и качествено направени, един двоен дървен прозорец има почти същата ефективност като пвц дограмата, например. Ако ви се струва, че домът ви е неестествено студен, не забравяйте, че по-голямата част от изстудяването се причинява от пода и недобре изолирания таван.Вижте по-долу изображението, показващо текучеството на топлина по източници. Прозорците са причина за едва 10% от текучеството в дома.


Мит 3 – Новите прозорци могат да изглеждат точно толкова автентично, колкото и старите

     Имайте предвид, че особено ако залагате на различен материал, това е почти невъзможно. Съвременните лъскави материали като винил или синтетична облицовка, не могат да добият автентичния облик на дървената дограма. От друга страна, че изглеждат много по-нови и са крайно лесни за почистване.


Мит 4 – Новите прозорци са по-екологично съобразни

      Трудно е да се изчисли доколко един нов прозорец е по-екологично решение от възстановения дървен прозорец, например. Тук има два факотра. От една страна, новата дограма и стъклопакет помагат за намаляването на сметките за ток, но от дурга страна самото им производство често е недотам щадящо за природата. Така че е под въпрос доколко решението всички да подновим прозорците си е по-екологично от това да подобрим състоянието на вече наличната дограма. Когато избирате производител на алуминиева и пвц дограма, бъдете нащрек за екологичната съобразност на завода. Проверете в интернет какъв е рейтингът за „зелената стъпка“ на съответната компания.


Мит 5 – Старите дървени дограми са склонни на гниене

      Дървото започва да гние само ако не е поддържано добре. Като всеки естествен материал, ако бъде подложено на дъждове, студ и температурни промени, дървото започва да се разгражда. Можете лесно да предотвратите този процес, като грундирате или боядисвате прозорците редовно и поставите защитни капаци около тях.


Мит 6 – Безсмислено е да се обновяват старите дървени прозорци, ако след това ще бъдат покрити с модерни капаци.

     Вярно е, че съвременните капаци могат да приглушат автентичния вид на историческите прозорци и все пак има някои факти, които трябва да вземем предвид. Първо, самите предпазни капаци не са новост в поставянето на прозорци и в миналото те също са били изработвани от дърво. Второ, те могат да бъдат лесно безиросани или биядисани, докато всички метални капаци и дограми, могат единствено да бъдат сменени.


Мит 7 – По-скъпо е да се реставрира дърво, отколкото да се смени цялата дограма

      Цената за възстановяването на дървена дограма очевидно може да варира в зависимост от много фактори. Все пак няма гаранции, че новият прозорец ще ви струва по-евтино. Имайте предвид и че средната продължителност на живота на новите дограми е не повече от 20 години. Задоволителен пердиод, който обаче не е по-дълъг от този на дървото. На видеото по-долу ще видите какво представлява реставрация на дървена дограма, извършена от професионалист.


Мит 8 – Старите дограми са боядисани с оловна боя и трябва да бъдат отстранени

       Във всеки дом, построен преди осемдесетте години, могат да бъдат открити оловни бои. Премахването на този вид бои от рамката на прозореца, без да й бъдат нанесени сериозни щети, е напълно възможно. Добре е да помолите професионалист да отстрани оловната боя и все пак това не е скъпа или трудоемка процедура. Освен това на пазара се продават и бои, които имат свойството да капсулират оловната боя, така че тя да не излъчва нищо в дома.

       Ако все пак сте решени, че наличните прозорци са амортизирани и морално остарели, не се колебайте много за подмяната им. Прозорецът е един от най-ярките и важни елементи на дома, както от декоративна, така и от практическа гледна точка. Запознайте се в детайли с изолационните и енергийни показатели на материалите, в които ще инвестирате, и не се страхувайте да експериментирате с дизайна, в зависимост от нуждите на вашия дом.

     Безспорен пример за добри практики в сферата на енергийната ефективност на прозорците е Финландия. Вижте опита, който споделя шефът на Smart Grid and Energy Markets Ян Сегерстам в [button id=“button_14″ size=“small“ link=“http://www.siemens.com/innovation/en/home/pictures-of-the-future/energy-and-efficiency/smart-grids-and-energy-storage-interview-jan-segerstam.html“ icon=““ text_color=“#“ bg_color=“#“ text_color_hover=“#“ bg_color_hover=“#“]интервю за Siemens[/button]
.