Основни характеристики на стъклопакета

PVC дограмата е може би оптималният вариант, които може да изберете за вашето жилище, ако сте решили да подмените прозорците си и да направите дома си енергийно ефективен. В предишната публикация може да разберете основните характеристики, за които трябва да следите, когато решите да инвестирате в качествена дограма. А сега е време да обсъдим една съществена част от всеки нов прозорец, а именно стъклопакета.

Профилът при избор на дограма е от значение, но не трябва да оставяме на заден план избора на стъклопакет. Той е много важна част и в никакъв случай не трябва да правим компромиси при избора му. Не е необходимо да се спрем на този с най-висока цена, основното е той да отговаря на нуждите ни. Важно е да имаме представа от какво се нуждаем, защото дограмата, както казват „се сменя веднъж в живота“, голяма инвестиция е и изисква добро обмисляне. Дори, когато сме избрали правилния за на профил остава задачата да се избере и подходящия към него стъклопакет.

Стъклопакетите имат различни характеристики, те осигуряват енергийна ефективност, топлоизолация, могат да регулират пропускането на светлина, както и да шумоизолират. Важно е при изгора да се фокусирате върху това, което е от най-голямо значение за вас. Живеете до оживена улица, който обикновено е около 50 dB когато се на улицата, то в такъв случай Ви е необходим стъклопакет, който е с максимална шумоизолация, около 35 dB, така ще чувате по-малко от 15 dB, което е равно на звук от шепот, или с една дума- вашият дом ще е много добре шумоизолиран.  Друг случай е ако изложението на дома Ви е северно, а самото жилище студено, тогава трябва да се замислите дали дограмата Ви е с правилния вид стъкло.

Видове стъкла:

– Нискоемисионно стъкло (K-стъкло, G-стъкло, Top N, Low E, Planitherm Total+) – използва се на северни и източни помещения. И в никакъв случай не го поставяйте на стаи с южно или източно изложение!

– Високоенергийно стъкло за южни и западни помещения и известно като 4 СЕЗОНА (Planitherm 4S, Planibel Top 1.0, Multifunctional Low E, Energy) Няма да видите ефект от него, ако го поставите на северно изложение.

Различни здравини на стъкпакета:

Основните видове са 3, като изборът на стъкло зависи от нуждите ви, ако няма да го подлагате на някакви изпитания, не е необходимо да имате закален стъклопакет например.

Обикновено стъкло– то се използва масово и е подходящо за всякакви случай, които не подлагат стъклото на някакъв натиск или ако е на място, което няма опасност то да бъде счупено. При неговото евентуално счупване има парчета стъкло, които могат да бъдат опасни. Подходящо е за жилищни сгради, за поставяне на обикновени прозорци.

Закалено стъкло- то е подходящо за места, които изискват по-голяма безопасност и са подложени на повече изпитания. По време на производството му се създава напрежение на самото стъкло, което го прави по-устойчиво на счупване. Когато закаленото стъкло се счупи, то не става на големи парчета, а се раздробява съвсем ситно, като малките части нямат остри ръбове, което го прави безопасно.

Ламинирано стъкло- то е подходящо за места, които изискват голяма безопасност, при производството му между слоевете на стъклото се полагат и слоеве фолио, които не позволяват разпадането му при счупване.

Различните типове стъкла са подходящи и се използват при специфични ситуации. Например ако имате таванска капандура не се препоръчва на нея да бъде монтиран стъклопакет с обикновено стъкло, защото при инциденти то се чупи лесно и на големи опасни парчета.

Видове стъклопакети:

Камера се нарича – 2 стъкла и пространството между тях. Това е 1 камера.

  • Еднокамерен – 2 стъкла и пространството между тях
  • Двукамерен – 3 стъкла и 2 пространства между тях
  • Трикамерен – 4 стъкла и 3 пространства между тях
  • Четирикамерен- 5 стъкла и 4 пространства между тях
  • Петкамерен- 6 стъкла и 5 пространства между тях
  • Шесткамерен- 7 стъкла и 6 пространства между тях

Значението на камерите:

Първата и основна характеристика при PVC дограмата са броят на камерите поставени в профила. Според тях видовете профили варират между 3,4,5,6- камерни. Ролята на всяка една камера е да изолира от шума и да осигури по-добра степен на топлоизолация. Тъй като въздухът е най-добрия изолатор, най-ефективни са профилите с 5 и 6 камери. Всяка кухина по-голяма от 5 мм се счита за камера. За повишаване коефициента на топлоизолация, съществува пряка зависимост между ширината на профила и камерите разположени в него. За разлика от стандартната ширина от 60 см при 3 и 4 камерните профили, 70 см. ширина при 5 камерните може да повиши процента на топлоизолация с 20%. 3 камерната дограма е най-често търсена за офис помещения и преградни площи. Най-разпространена за момента у нас е 4 камерната дограма, като се повишава интереса към 5 и 6 камерните профили. Съответно с размера на ширината на профила и броя на камерите, се повишава и ценовия клас на дограмата.

Ако домът Ви се намира на по-оживена улица има голямо значение и нивото на шумоизолация при избора на дограма. За по-добра шумоизолация е необходимо двете стъкла, от които е направен стъклопакетът да са с различна дебелина – напр. 4 и 5 или 4 и 6 мм. При троен стъклопакет оптималният вариант за шумоизолация е комбинацията от 4 мм, 5 мм и 6 мм. стъкло.

Ширина на стъклопакета:

Стандартни ширини на стъклопакетите са: 24мм, 28мм, 32 мм, 36мм, 40мм и така на нататък. Като може да го представим под формата на схема- ширината на стъклопакета представлява X-Y-X, като Х е ширината на стъклата, а Y е ширината на пространството между тях. От ширината на стъклопакета до голяма степен зависи и неговата енергийна ефективност, както и нивото на шумоизолация.

Други важни характеристики за стъклопакета:

Това са съпротивата на топлопредаване, която се отбелязва с Ro. При нея е важно да запомните, че колкото е по-голямо числото, толкова по-висока е тя. А другото е нивото на шумоизолация, което се измерва в децибели- dB.

Двата най-често срещани проблема:

След като дограмата е монтирана в дома ни основната задача за поддръжката и имаме ние. Ако се грижим правилно за нея, няма да имаме проблеми с прозорците с години. Два са основните проблема, които могат да възникнат и при новите дограми, ако не се грижим правилно за тях.

Първият проблем е свързан с уплътненията. Той обикновено не се появява веднага, но е нещо, което може да предотвратим, ако полагаме грижи за тях 1-2 пъти в годината. Като това по никакъв начин не е свързано в големи инвестиции или отнема много време. Проблемът с уплътненията, колкото и качествени да са те е свързан с това, че изгарят от слънцето. Непрекъснато се говори за това, което по-опасно е станало то и влиянието му не е свързано само с изгарянето на кожата. Всъщност има един много лесен начин, предвиден за справяне с този проблем от производителите на дограми, а именно специална смазка, с която да се намазват уплътненията. Така няма да имате никакъв проблем с вашата дограма години наред.

Вторият е нещо, което не се случва при всеки, но може да се окаже много сериозен проблем, които да намали качествата на стъклопакета с времето, а именно появата на конденз. Той може да бъде два вида. Първият се получава от външната страна на прозореца, обикновено през преходните сезони, когато има по-големи температурни амплитуди и не представлява никакъв проблем за дограмата, при условие, че уплътненията са здрави. Вторият тип конденз е по-опасен, той се появява вътре между самите стъкла в стъклопакета. Веднъж появил се той изисква специализирана намеса за отстраняване на проблема, а от наша страна да се погрижим за предотвратяването му и отстраняване на източниците, които го причиняват.

 

Дори и да няма видима влага в помещението, тя е там и може да окаже влияние върху стъклопакета. Най-често са засегнати помещенията като банята и кухнята, но конденз може да се появи и в една привидно суха стая като спалнята. Интересна статистика показва, че един човек отделя около 5-6 литра вода на ден, като само 2 са от дишането. Цялата тази влага трябва да отиде някъде и за това най-често я виждаме при конденза на прозорците. Появата и намалява ефективността на дограмата и води до загуби. Ако влагата се запази тя може да доведе до поява на мухъл и плесен, които са опасни за здравето и мога да предизвикат алеригии. Най-често предразположените към поява на конденз помещения са със северно разположение. Основната причина за появата му са големите температурни разлики през деня. Дори и през зимата, се случва така че стаята се затопля през деня, а сутрин и вечер външните температури са ниски, докато се опитваме да поддържаме приятна за живеене температура вътре в самата стая. Тези промени водят до „изпотяването на стъклата“. Поддържане на постоянна температура би ви гарантирало липсата на конденз и през зимните дни. Ако нямате проблем с разположението на стаята, но все пак имате проблем с конденза, то решението при вас е повече от лесно. Нарича се – проветрение. Да, какво по-просто от това. Обикновено добре е да го правите сутрин, за около 20 мин. за да напусне влажния въздух стаята. Ако я отоплявате най-добре е да изключите отоплението и да го включите 20 мин. след като затворите прозорците, а не веднага. Както вече споменахме, ключът към липсата на влага е правилната грижа, а тя е тайната за това да имате дограма без бърза амортизация с години.