Как да интегрирате френски врати от пвц профили в дома си

пвц профили
френски врати

     Преди да навлезем в дълбините на дизайнерските идеи по темата, нека си отговорим на въпроса какво представляват френските врати и доколко пвц профилите са подходящо решение за изработката ми.

     Френските врати обикновено представляват лека конструкция от стъкло, която се простира по цялата дължина на пространството между две отделни помещения. Понякога можете да чуете да ги наричат и френски прозорци, но у нас представата за френски прозорец е различна.

Какво трябва да знаете за френските врати?

     Когато разглеждате как да ограничите маркиза, веранда или вход от вътрешен двор към дома си, двете най-популярни решения са плъзгащите се и френските врати. Познаването на предимствата и недостатъците на всеки тип може да Ви помогне да вземете най-доброто решение за Вашия дом.

Френските врати от гледна точка на сигурността

     Възможността за сигурно заключване на вратата към вътрешния двор трябва да бъде приоритет за повечето собственици на жилища. Традиционната ключалката на повечето френски врати обикновено превъзхожда заключващия механизъм за плъзгащата се врата. Друг недостатък на плъзгащите се врати от гледна точка на сигурността е, че някои модели лесно могат да бъдат измъкнати от релсата особено ако са от пвц профили.

Лесни ли са за отваряне?

westbury_joinery_french_doors_1

     Френските врати са лесни за отваряне особено когато носите нещо в едната си ръка. Теглото на плъзгащите се врати и технологията на нормалните врати ги прави много по-трудни за отваряне, ако ръцете Ви са заети.

Енергийно ефективни ли са френските врати?

     Икономията на енергия е друг основен проблем на повечето собственици на жилища. Френските врати, ако са изработени качествено,  създават по-добро уплътнение. Френски врати обикновено са изработени от фибростъкло, за което се смята, че намалява разходите на енергия. Други енергоспестовни материали са алуминиевите и пвц профили.

Размерът на предверието и достъп до помещенията

     Френските врати могат да се отварят само частично. Ще рече, че ако имате просторно предверие, Вие можете да регулирате с помощта на вратата дали входът към него да е широк или тесен. Можете да отворите само половината от дължината на плъзгащата се врата, докато при френските врати, това може да става крило по крило. Възможността напълно да откриете входа е предимство, когато местите мебели или в дома ви има повече хора. Обратното, Вие ще искате да ограничавате достъпа до предверието, когато в хола Ви има домашни любимци и малки деца.

Френските врати изискват повече пространство

     Френските врати се нуждаят от пространство, където да ги затворите/ отворите, така че те не могат да бъдат практичен вариант за малки помещения. В този случай плъзгащите се врати са по-подходящо решение. Във видеото, което следва ще видите как да пестите пространство при наличието на френски врати в дома Ви.

Гледка

     Френските врати ще Ви осигурят уютна и романтична гледка навън. За разлика от плъзгащите се врати, които са значително по-изчистени и в този смисъл по-модерни, френските врати все още имат своя ретро привкус.

     Ако харесвате френски врати, а не знаете как да ги интегрирате в дома си, предлагаме ви няколко идеи.

     Обновяването на дома е една от най-големите инвестиции за едно семейство. Изчисляването на разходите в сравнение със стойността, която може да се извлече от жилището е съвсем нормален фактор. Всички проекти за обновление на дома трябва да имат както обективна стойност от гледна точка на комфорт и ефективност, така и емоционална. Да бъдат такива, че да ни карат да усещаме дома си по-свой.

     Основната причина хората да инвестират във френски врати е увеличаване на притока на светлина и създаваено на усещането че холът (където най-често се поставят френските врати) е по-голям и просторен.

     Френските врати имат своята естетическа привлекателност, която постига елегантен, неподвластен на времето вид.

     Създадени за пръв път по време на Ренесанса, френските врати са мислени предимно като прозорци, които достигат цялата височина на помещението до пода. Архитектурата от този период се фокусира върху симетрията и пропорциите, като поставя важен акцент върху светлината, създавайки по този начин необходимостта от повече стъкло. Този нов подход при изработването на вратите помага да се внесе повече естествена светлина в дома, което е било особено ценено в епохите преди да се появи електричеството.

     Днес френските врати остават популярен избор при освежаването на западните домове.  Те придават характер и елегантност на помещенията и подобряват вентилацията. Доказано е, че наличието на френски врати в дома увеличава стойността на дома при продажбата му.

     За да си гарантирате, че инвестицията ще Ви се отплати, най-важно е да поставите френските врати на адекватно място. Ето и няколко идеи в зависимост от устройството на апартамента Ви.

Идея 1: Как да превърнете нормален прозорец във френска врата?

     Обмисляли ли сте варианта един от прозорците в хола Ви да стане френска врата? Това би могло да направи чудеса с помещението, за да се отвори малко пространство. Преобразуването на прозорец във френска врата създава удобен и стилен преход, особено в по-старите домове, в които няма друга врата освен тази на главния вход.

      Ако имате открито пространство, което не използвате пълноценно, френските врати ще Ви осигурят възможнсот да го уползотворите. Те ще направят достъпа от кухнята към двора Ви по-улеснен, така че лесно бихте могли да сложите масата навън и по най-бързия начин да я раздигнете без излишен разход на енергия и стрес от това, че сте със заети ръце.

Идея 2: Подмяна на нормалните врати с френски врати вътре в дома.

     Френският стил на вратите вече е достатъчно популярен и той вече си прокарва своя път извън дворните прегради на дома. Френски врати може да откриете и в гаражи, килери, хладилни помещенип, кухненски боксове и други. Френските врати освежават вида на вътрешните помещения дома. В зависимост от това от какво и как са изработени те могат и да придадат по-тържествен или по-формален вид на стаята. Типично, когато са изцяло вътрешни, френските врати са от дърво, а когато са външни от алуминиева или пвц дограма.

     Високи френски врати, които стигат до тавана придават драматичен ефект. Когато преграждат кухненския бокс от трапезарията те осигуряват на домакините визуален контакт с техните гости и близки. Можете лесно да отделите гардеробното помещение от спалнята с помощта на френска врата. Преходът от хола в кухнята също ще е много по-приятен с френска, отколкото с нормална врата.

Идея 3: Двойни врати с големи прозорци и осветление от двете страни за повече стил в дома.

пвц врати
пвц врати

    Архитекти и дизайнери често съчетават прозорци и врати в едно, за да се създаде различен  ефект. Вратите и прозорците, които са интегрирани добре в стаята са естетични и в зависимост от изработката могат да граничат с произведения на изкуството.

     В допълнение към френските врати страничните светлини са допълнителни крепежни елементи за визуалния ефект на вратата към вътрешния двор.

Идея 4: Редица от френски врати в стена.

     Един от начините наистина да направите впачатление с панорамна гледка е, като поставите серия от френски врати на външна стена. Този дизайн поставя акцента върху външните пространства, като веднага, щом влязат в помещението, първото, което ще забелязват гостите Ви, ще бъде гледката навън. За по-открита гледка постарайте се самите дървени или метални плоскости да не са прекалено масивни. Колкото по-финни са те и по-малки са размерите на самите прозорци, толкова по-кокетна и открита ще бъде гледката.

Идея 5: Персонализирайте френските врати, за да има стил в дома Ви

     При предприемане на проект за обновяване, опитайте се да не позволявате цената да диктува избора Ви. Важно е да харесвате прозорците и вратите в дома си и те да отговарят на Вашите нужди. Персонализирайте максимално френските прозорци, така че да отговарят на стила Ви. Подберете каквито искате материали и цветове, точните размери и самият разчет на  прозорците също са по Ваш избор. При персонализирането изчислете възможното възвръщане на инвестицията. С динамичните иновации в сферата на дограмата и пвц  профили можете да останете приятно изненадани от наличните опции.

     Може да инвестирате в изолиращо стъкло за сметка на други изолации по самия пвц профил. Изолиращото стъкло може да изземе тези функции. Това ще гарантира, че външността на френската врата ще е много по-стилна и атрактивна, тя ще бъде и по-лека и няма да има нужда да спускате тесни завеси над нея, за да ограничите течението.

     Ако пък за Вас е важно да ограничите шума в дома, можете да заложите на двойни стъкла, които ще го намалят с около 20%. Преди да решите какъв свят да бъде вратата, ориентирайте се кой е най-подходящият материал.

     Някои материали за рамките на вратите, като винилът например, обикновено предлагат по-малко разнообразие от цветове. Обикновено дървените рамки са налични в най-голяма палитра от цветове, тъй като дървото е значително по-лесно за оцветяване. Дизайнерът Линда Евънс препоръчва:

 „Започнете с избора кой тип врата отговаря на Вашите нужди най-добре. След това мислете за екстериора, цвета, модела на решетката и т. н.“

     След като сте подбрали вратата си като цвят и приложение на рамката, време е за забавната част с опциите по декора. Използвайте един и същ цвят на рамките на всички врати и прозорци в дома, за да се създадете усещането за последователен, интегриран дизайн. Това е особено важно в стаи с много ъгли или с нестандартни форми. Ако заложите на големи френски врати, добре е да боядисате стените в цвят една идея по-тъмен от този, който сте подбрали за самата дограма.  Неутралният цвят на рамката насърчава окото да погледне отвъд това, докато един яп-силен контраст би могъл да задържи погледа в границите на вътрешното пространство. Това е особено полезно, ако се опитвате да отвлечете вниманието от привлекателните външни гледки. Самата рамка трябва да бъде подбрана така, че да отразява архитектурния стил на Вашия дом.

Какви са материалите, от които могат да бъдат изработени френските врати?

Дърво

френски врати от бреза
френски врати от бреза

    Масивни дървени врати могат да варират в цената значително. Те са сравнително лесни за ремонт и предлагат топло естетично усещане за помещението.

    Ниската цена на дървото обаче, бива компенсирана от справедливия дял на поддръжката. Патината на дървото се бели или избледнява, ако вратата е външна и е изложена на слънцето. Тя може да бъде повредена от влагата.

[button id=“button_81″ size=“small“ link=“https://www.youtube.com/watch?v=TGl2jboVI3s“ icon=““ text_color=“#“ bg_color=“#brown“ text_color_hover=“#“ bg_color_hover=“#“]Тук[/button]
можете да видите как се монтират дървени френски врати.

Стомана

    Стоманените френски врати са по-тежки, но пък предоставят солидно ниво на сигурност. Стоманени френски врати по-добре биха се противопоставили на евентуално нахлуване с взлом или опити за увреждане на структурата им. При нетретираните врати трябва да се обърне голямо внимание на ръжда и последствията от влиянието на влагата. Френската врата от стомана ще трябва да бъде предварително боядисана или грундирана, за да се предотврати лющене на боята в бъдеще.

Алуминий

  Алуминият предлага предимства, подобни на стоманата, но с намалени тегло и цена. Много плъзгащи се стъклени врати към вътрешния двор имат алуминиеви рмаки за увеличаване на дългосрочната им здравина и издръжливост и по-стабилните плъзгащи механизми и панти. Алуминиевата дограма  има добър изолационен капацитет. Този вид френски врати не са скъпи и са лесни за поддръжка.

Предимства на френските врати от фибростъкло

     Фибростъклото е едно от най-популярните решения за френски врати и има свой собствен дял от предимства.

фибростъкло

     Вратите от фибростъкло са много по-силни, издръжливи и построени да издържат на много износване. Фибростъклото е идеалният вариант за външни френски врати. За разлика от френските дървени врати, те не изискват рутинно полиране или защита. Те могат да бъдат боядисани в различни цветове, за да отговарят на специфичните изисквания на дизайна във Вашия дом.

     Входните врати от фибростъкло се затварят херметически и са по-енергийно ефективни. Вратите от фибростъкло често биват по-добре изолирани, като осигуряват допълнителна икономия на енергия. По-добра от тази на дървените врати. Те предлагат до пет пъти по-добра изолационна способност на дървените врати.

     И накрая, съществува изобилие от възможности за дизайн при фибростъклото. Можете да избирате между много текстури и дори цветове, тонирани, ламинирани или закалени. Затъмняването осигурява чувство на неприкосновеност на личния живот и предотвратява прекаленото напичане на апартамента. Повечето дизайнери защитават позицията, че трябва да има затъмняване и от двете страни. Опцията за тониране е идеална за вътрешния двор на райони или места, които получават директна слънчева светлина през целия ден.

Повече за фибростъклото ще откриете Тук.

Селекция на самите стъкла

       Най-важната част от френските врати е тяхната стъклена облицовка. На пазара има огромно разнообразие от възможности, независимо дали се нуждаете от няколко стъкла, множество малки прозорчета, големи прозорци, текстурирани или оцветени.

     Тъй като засегнахме сигурността и по-рано, често срещано притеснение сред собствениците на френски врати, можете да инвестирате в специално предназначен за целта клас стъкло против проникване с взлом.

      Монтирането на френскаи врати в дома може да бъде както атрактивно, така и функционално архитектурно  решение за дома. Универсалността и класическият външнен вид на френската врата осигурява усещане за разнообразие и гъвкавост. Въпреки че първоначалните разходи могат да Ви изглеждат високи, тяхната дългосрочна възвръщаемост е неуспорима. Точно както при всеки друг вид врати и прозорци, независимо дали са пвц профили или алуминий, единствената гаранция за тяхното качество и дълготрайност, е да заложите на добър производител и на надежден монтаж.