Как да изберем най-подходящата дограма?

Как да направим най-добрия избор стане ли дума за дограма? Труден въпрос, който си го задава всеки човек взел решение да смени дограмата си. Това е така, защото на пазара има изключително голямо разнообразие на комбинации на дограма и стъклопакети и изборът за обикновения клиент е силно затруднен. Различни цени, различни характеристики, 3-4 камерни дограми, множество марки, за човек, който не е специалист, всичко това може да бъде изключително объркващо.

Освен всички други важни изброени дотук характеристики на дограмата, има и още една, която е от много голямо значение. Това е обковът, тоест заключващите елементи на дограмата. За дългогодишното правилно и безпроблемно функциониране на дограмата, изборът на добър обков играе много съществена роля.

Специалистите съветват избягване на нерегулируемия обков, тъй като неминуемо след година експлоатация, гумените уплътнения на касата, както и на крилото слягат. Това налага притискане с помощта на регулируем обков. Регулируемият обков е предпочитан и заради лесната профилактика на отваряемите части – например срещу провисване.

Защо PVC дограмата има повече предимства пред дървената и алуминиевата:

– Изисква минимална поддръжка, което не може да се каже за дървената дограма. Не се нуждае от специални препарати за почистване или специално третиране, а само влажна кърпа и почистващ препарат без абразивни частици

– Като предимство на PVC дограмата може да изтъкнем и по-малкият конденз, който образува в сравнение с алуминиевата дограма. Но все пак ако влажността в помещението е над 60% ще се образува конденз на най-студеното място в помещението- това по принцип са дограмата и стъклопакета. Това изисква често проветряване. Но като цяло PVC дограмата кондензира по-малко влага от алуминиевата.

Дограмата изработена от PVC материал има по-нисък коефициент на топлопроводимост, поради естеството на материала. Това благоприятства по-доброто задържане на топлина в помещението, в сравнение с алуминиевата дограма.Безспорно е значението на вида стъклопакет, който ще се вложи в новите прозорци. Той съставлява до75% от площта на прозореца. Предлаганите на пазара стъклопакети са почти изключително от лято или флоатно стъкло, най-често от чешко, руско или турско такова.

Широко разпространено е мнението, че PVC дограмата е най-добрият вариант при подмянa на прозорците. Това наистина е така, при условие, че материалът, от който се изработва, винаги отговаря на най-новите технологични стандарти. Пластмасата е органичен материал и ако не са спазени високите изисквания за състав и обработка на материала, има опасност дограмата след време да промени значително първоначалния си вид под въздействие на климатичните условия и при неправилно поддържане да пожълтее или да се надраска, а при пожар или друг вид нагряване да се деформира и да се отделят токсични газове. Затова винаги залагайте на най-добрия производител на дограма в тази област, за да не се тревожите за тези неща, така ще бъдете сигурни, че вашата дограма е изработена от най-качествените материали на пазара.

Какъв стъклопакет да изберем?

Като говорим за стъклопакета – задължително изберете такъв с нискоемисийно стъкло (заради неговата топлоизолационност, два пъти по-добра от обикновения стъклопакет и способността му да пропуска слънчевата енергия отвън, но да възпрепятства излизането на топлина навън от помещението), го прави изключително енергийно ефективен, което спестява от средствата за отопление. При избора на стъклопакет има значение и какво е изложението на жилището. При такива с южно изложение е добре да се спрете на слънцезащитни стъкла или стъклопакет известен още като мултифункционален. Този тип стъклопакет през лятото предпазва от напичане на слънцето, а зимата не допуска да излизането на топлината от стаята през прозореца. Единственият недостатък е по-високата цена, но разходите направени за добрата изолация на дома, се изплащат още през първата година! Ако изложението е северно, то подходящото за вашия дом е тъй нареченото К-стъкло. То пропуска слънчевите лъчи, позволява затопляне на стаята, но отразява топлината, която идва от вътре, като я задържа в помещението. Цената спрямо мултифункционалното стъкло е по-ниска, а преимуществата в този случай са многократни. Най-важен фактор в случая обаче пак е топлоизолацията постигана с един или друг вид. Главната разлика е между т.н. обикновен стъклопакет – бяло/бяло и т.н. нискоемисиен стъклопакет. За разлика от първия, нискоемисийният предлага почти два пъти по-добра топлоизолация и разликата в цената от 10-12 лв. на м2 определено си струва.

Какво значение имат камерите на стъклопакета?

Първата и основна характеристика при PVC дограмата са броят на камерите поставени в профила. Според тях видовете профили варират между 3,4,5,6- камерни. Ролята на всяка една камера е да изолира от шума и да осигури по-добра степен на топлоизолация. Тъй като въздухът е най-добрия изолатор, най-ефективни са профилите с 5 и 6 камери. Всяка кухина по-голяма от 5 мм се счита за камера. За повишаване коефициента на топлоизолация, съществува пряка зависимост между ширината на профила и камерите разположени в него. За разлика от стандартната ширина от 60 см при 3 и 4 камерните профили, 70 см. ширина при 5 камерните може да повиши процента на топлоизолация с 20%. 3 камерната дограма е най-често търсена за офис помещения и преградни площи. Най-разпространена за момента у нас е 4 камерната дограма, като се повишава интереса към 5 и 6 камерните профили. Съответно с размера на ширината на профила и броя на камерите, се повишава и ценовия клас на дограмата.

Ако домът Ви се намира на по-оживена улица има голямо значение и нивото на шумоизолация при избора на дограма. За по-добра шумоизолация е необходимо двете стъкла, от които е направен стъклопакетът да са с различна дебелина – напр. 4 и 5 или 4 и 6 мм. При троен стъклопакет оптималният вариант за шумоизолация е комбинацията от 4 мм, 5 мм и 6 мм. стъкло.

Има ли значение начинът на отваряне? Определено, да!

Време е да обърнем внимание и на начина на отваряне. Той задължително трябва да е съобразен с вашите нужди и възможности. Първият ни съвет, дори първоначално да не осъзнавате нуждата от това, е задължително да се насочите към механизъм за двуосово отваряне за крилата на прозорците, които най-често използвате. Всъщност този тип отваряне позволява много добро проветряване на прозореца, без за се налага да го отваряте целия. Първоначалният избор на двуосово отваряне ще ви спести по-нататъшни разходи за добавянето му.

Изборът за това коя част от отделните деления на дограмата да се отваря или не трябва да прецените в зависимост от функционалността на помещението, в което ще се намира прозореца. Не забравяйте и, че от отварянето зависи и достъпа до отделните части на дограмата – помислете най-вече и за лесното им измиване. Защото ако това не е взето под внимание може да Ви създаде големи неприятности след време. И не на последно място обърнете внимание и на мебелите в стаята, за да прецените добре на коя страна и кое от крилата на прозореца ще се отваря и кое не. По-практично е да се монтират така, че да се отварят към стената, така няма да заема излишно място и да пречи.

Избор на цвят:

Противно на всеобщото разбиране, че дограмата е само бяла, това всъщност изобщо не е така. Цветовете варират във всички дървесни разцветки, като някои от тях за специфични за отделните марки. Можете да изберете прозорци наподобяващи тъмен дъб, махагон, череша и много други. Като изработката е толкова добра, че трудно се забелязва всъщност, че това не е естествено дърво. Изборът на цвят за дограмата не Ви ограничава по никакъв начин. Избирайки един цвят за вътрешната част на дограмата, спокойно можете да изберете друг за външната част. Всичко това зависи от интериора и екстериора на мястото, където ще слагате дограмата. Фолирането на профилите със съответния избран от вас цвят е надеждно и има между двадесет и петдесет години гаранция. Начинът на поддръжка е лесен, а самото фолио е много издържливо и при правилна експоатация няма да имате абсолютно никакъв проблем с него.

Кога е най-добре да подменим дограмата?

Ако все още се колебаете дали да смените дограмата си, именно преходните сезони като пролетта и есента са най-удачни за поставяне на нова дограма. Тъй като при липсата на екстремни температури амплитуди, новите прозорци няма да претърпят прекалено големи разширения или свивания, които биха се получили през лятото и зимата.

Закупуването на подходяща дограма е дългосрочна инвестиция и не бива приоритет номер едно да е на непременно най-ниската ниската цена. Смяната на дограмата не е каприз. Непрекъснатото увеличение на цените за отопление изисква от нас да се стремим към възможно най-оптималната енергоефективност. Дограмата и стъклопакетът са две различни понятия и е нужно ясно да се разграничават от потребителите. Дограмата заема 10-20% от площта на прозореца, останалото е стъкло. Затова производителите предоставят голям избор от дограми и стъклопакети, които могат да се комбинират в зависимост от изискванията на клиента и спецификите на помещението.

Съвети за поддръжка на PVC дограма:

Основният и най-важен съвет при почистването на PVC дограма е да не използвате драскащи препарати. Иначе самата поддръжка и почистване са повече от лесни. Най-хубавото е, че един от най-ефикасните методи за почистване е напълно натурален, а именно с бял оцет смесен с малко вода. Трябва Ви още и мека кърпа. Тази смес премахва всички нечистотии и замърсявания, като остава дограмата искрящо бяла. Изсипете я в бутилка със спрей, за по-лесна употреба. Винаги започвайте първо от почистването на ъглите и уплътненията . След това преминете към самата дограма, а накрая почистете и прозорците.

Ако по някаква причина все пак са се появили драскотини по PVC дограмата има начина да се справите с тях. Използвайте гланцова боя, като я нанесете с малка четка за рисуване на проблемното място. Избършете излишното. Тази малка и лесна техника, ще помогне дограмата Ви да изглежда като нова, бързо и много лесно.