Тайните на енергийно ефективната дограма

Ако някога сте си задавали въпроса от какво точно е изработена дограмата Ви, днес ще отговорим на него. Чували ли сте за поливинилхлоридът? Това е може би един от най-любимите материали на архитектите през последните години. Близо 80% от дограмите в Европа са изработени именно от него. Поливинилхлоридът е познат още и като PVC, рядко се използва пълното му название. Той представлява нискотемпературна термопластмаса, която е може би най-използваната пластмаса. Отличителните и характеристики са това, че като материал е много издържлив, здрав и също така има отлични топло изолационни и шумо изолационни качества. Благоприятен е и за използване на места, където има големи температурни амплитуди – от -10 до +60 градуса. Също така е много устойчиво на външни влияния в това число и голям брои киселини. Което го прави подходящ материал за всякакви климатични условия.

amazing-window-designs-for-homes-and-decorating-design-ideas

От поливинилхлорида се произвеждат и грамофонни плочи, именно от там идва и сравнението с винил. Трябва да се отбележи, че при горенето му обаче се отделят отровни изпарения. Хлоросъдържащи съединения като хлороводород, фосген и въглероден оксид се отделят при горене на поливинилхлорид.

Поливинилхлоридът също се използва и в при производството на конструкции и тръби, изделия, за които се изисква твърд материал. Също така обаче има и широко приложение при меките изделия като мокети и други подови настилки. Електроизолационните изделия са още едно нещо, което се произвеждат от PVC. Употребява се и за получаването на някой лакове, заради добрата си разтворимост в органични разтворители.

Другата основна част на всяка дограма е стъклопакетът. Той представлява комбинация от стъкла с газ между тях. Така се създава допълнителна топло и шумо изолация. Интересното при стъклопакетите е това, че те могат да бъдат в комбинация от различни стъкла. Макар че на пръв поглед всички стъкла да изглеждат еднакви в тях може да са вложени различни съставки, които да променят качествата на стъклото.

Когато избирате стъклопакет е важно да имате представа от какво точно се нуждаете. Основните неща, за които трябва да следите са изложението на жилището и това, колко е шумно. Също така трябва да се стремите вашата дограма да бъде възможно най-високо енергийно ефективна.

Една статистика показва, че 41% от топлината в дома излизат именно през прозорците. За подовете е едва 9%, при стените са 26%, а за покрива остават около 24%. Което нагледно показва колко е голямо значението на качествената дограма.

Когато говорим за енергийна ефективност PVC профилите са на първо място, остава избора на специфично стъкло за стъклопакета и определяне на броя на профилите.

Има няколко различни вида стъкла, които се произвеждат по различни технологии:

– флоатно стъкло– това е най-стандартното и обикновено стъкло. То се произвежда по технология непроменена през годините и няма никакви специални качества, които да го правят избор за вас, ако търсите наистина качествен стъклопакет. Флоатното стъкло е подходящо за парници и градини, защото има много добра светлопропускливост, но почти никакви шумо и топло изолационни качества.

– ниско емисионно К-стъкло- то представлява обикновено прозрачно стъкло, но по-различното е, че върху едната му повърхност е нанесен тънък слой метални частици. Така стъкло има висок соларен фактор и пропуска голямо количество от слънчевата топлина, а в същото време К- стъклото има нисък коефициент на топлопроводимост, което значи, че по този начин стъклото спомага за запазване на топлината в помещението и не Ви ограничава по никакъв начин от слънчевата топлина. Този вид стъкла са изключително подходящо решение за северни и източни изложения или сгради със сенчести фасади. Стъклопакетът с К-стъкло е конструиран така, че да пропуска светлина и да отразява инфрачервените лъчи обратно в помещението. Така то се затопля и топлинните загуби значително намаляват. Стъклопакет бяло стъкло в комбинация с К-стъкло може да намали разходите Ви за отопление с над 50 процента.

– 4-тири сезона– когато става въпрос за избор на стъкла за жилище с южно изложение оптималният вариант за избор на стъкла са тези тип 4-тири сезона. Това е стъклото е със специално покритие от сребърни сплави, което помага за намалява на загубите на топлина. То има нисък соларен фактор и нисък коефициент на топлопроводимост. Или казано по друг начин ограничено преминаване на топлина, както от вън навътре, така и не позволява топлината в стаята да излезе на вън. През лятото намалява топлината, която прониква през прозореца, докато през зимата не позволява топлината от стаята да излиза през стъклото.
– Energy или още Sun energy– е нова технология при производителите на стъкло и е най-модерното от всички. То се изработва по технология подобна на 4-те сезона- със вградена в него сребърна сплав. И като качества е подобно, но разликата идва в това, че Energy стъклото е с най-високи енергийно ефективни качества. Добра комбинация от ниско емисионно стъкло и такова с висок соларен контрол. 58 процента от слънчевата светлина е отразена на вън, което помага за запазване на вътрешния комфорт, без да се стига до прегряване на стаята, а след това рязкото и охлаждане. Стъклото има изключително топло изолационни качества и запазва цялата вътрешна топлина вътре в самата стая. Има впечатляващ коефициент на топлопреминаване, който е Ug = 1.2 W/m2K за единично стъкло, а представете си го в стъклопакет. Намалява загубите на топлина с цели 68 процента, като да припомним, че това е с 18% повече от качествата на ниско емисионното стъкло. Energy стъклото е подходящо за всеки тип строителство и за жилища с всякакво разположение. Изключително предпочитано е за офис сгради със стъклени фасади, както и за учебни и болнични заведения, за които е важно да се поддържа еднаква температура на помещенията.

argon-glass

Защо е добре да има газ в стъклопакета?

Обикновен въздух- това е стандартният вариант, при който между стъклата в стъклопакета има обикновен въздух, той играе ролята на изолатор, като изолационните му качества са с коефициент на топлопроводимост от 0,024 W/(m.K). По-добри от него обаче са инертните газове.

Аргонът се среща в атмосферата близо 1%, което го прави най-често срещаният благороден газ на планетата. Той се използва при производството на стъклопакети, защото има невероятни изолационни качества. Той няма цвят, мириз и вкус и е напълно безвреден за човека. Също така е и най-използваният, когато говорим за стъклопакети, неговият изолационен коефициент е 0,016 W/(m.K), което го прави по-добър изолатор от обикновения въздух. Добавянето му не струва много, но разликата с обикновения въздух е голяма.

Криптон- той е по-скъп от аргона и обикновено се използва в по-тесни пространства, като тройни и четворни стъклопакети. Неговият коефициент на топлопроводимост е 0,0088 W/(m.K), той е 12 пъти по-лек от обикновения въздух и с два пъти по-малка топлопроводимост от тази на аргона.

Ксенон- има най-добър топлопроводим коефициент – 0,0051W/(m.K) което го прави и най-добър изолатор от всички до сега изброени газове. За съжаление обаче неговата себестойност е много висока и той се използва около 1 процент в световен мащаб. Отново е инертен и нетоксичен.

Но кое всъщност е това, което превръща един прозорец в енергийно ефективен? Нека да обобщим 5-те основни характеристика на енергийно ефективната дограма:

  1. Материалът, от който са направени профилите трябва да е качествен. Поливинилхлоридът е едно от най-добрите решения, за всяка дограма. Помага за добрата изолация и издържа на влиянието на времето.
  2. Стъклопакетът с инертен газ в него изолира много по-добре от единичното стъкло.
  3. Разнообразието от специални стъкла разработени за конкретните Ви нужди могат напълно да променят целия ефект, който дава добрата дограма. Запомнете! Стъклата 4-тири сезона са подходящи за южно, западно и източно изложение, докато ниско емисионните са идеални за сгради със северно изложение. Стъкла с новата energy технология са скъпи, но напълно оправдават цената си с намаляване на загубите на топлина с близо 70 %.
  4. Инертните газове изолират по-добре от обикновения въздух. Дали ще заложите на аргон или на по-скъпите версии на криптон или ксенон зависи изцяло от вас. Но инвестицията се изплаща много бързо.
  5. Топъл кант- помага не само за по-добрата изолация, но и намалява вероятността от появата на конденз, който е сериозен проблем и трябва да внимавате, ако този проблем се появи при вас, защото в пъти намалява енергийната ефективност на дограмата.

 

След като вече сте избрали перфектната дограма за вас, отговаряща на вашите нужди е важно да запомните и основните 5 съвета, за да остане тя в перфектно състояние години наред.

  1. Купувайте PVC дограма само от доказали се във времето производители, които могат да Ви гарантират дълъг живот на профилите и гаранция за качеството им.
  2. Желателно е поне два пъти в годината да нанасяте смазка по обкова, която може да намерите в специализираните магазини. Така ще се погрижите за механизмите за отваряне и затваряне и няма да имате проблем с тях.
  3. Гумените уплътнения са първите места, на които започва да си личи, когато с дограмата има някакъв проблем. Ако те се са в добро състояние в следствие на изгаряне от слънцето или някакви други външни влияние може да се появи конденз, както и енергийна ефективността на дограмата да падне драстично. За това използвайте специална смес, за тяхната поддръжка и ги проверявайте няколко пъти в годината. А ако забележите проблем, то не отлагайте решението му.
  4. PVC профилите се почистват внимателно, защото материалът е здрав, но е мек, за това не трябва да се чисти с абразивни препарата. Ако го почиствате редовно не Ви трябва нищо повече от кърпа и топла вода, при по-големи замърсявания може да използвате специализиран препарат за почистване на PVC изделия.
  5. PVC профилите предлагатголямо разнообразие от размери и цветове, за това може да съчетаете прозорците с интериора, така че напълно да се случват. Също така се предлага и възможност в различни цветови комбинации на външното лице на дограмата, така че да не се разваля фасадата на сградата. Изборът на цвят зависи изцяло от вас.

 

PVC дограмата е идеално решение за всеки дом. Поддръжката и е много евтина, а изпъква с безспорни качества като висока енергийна ефективност и дълъг живот.